Freedom Montenegro
For human rights and freedoms
AdvertisementEkologija

13. Novembra 2020.

ZELENA PLANETA: Vratimo se prirodi – za zelenu budućnost

More articles by »
Written by: Freedom Montenegro

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’, prvu od šest radio emisija o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zelenu budućnost” koji realizuje NVO Avlija uz podršku NVO Green Home kroz podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori u okviru projekta “ZAJEDNO ZA BOLJU KLIMU U CRNOJ GORI”. 

Cilj projekta je podizanja opšte svijesti o značaju mjera očuvanja životne sredine, održivog razvoja i energetske efikasnosti za ublažavanje klimatskih promjena na primjeru dijela Bandžovog brda u opštini Rožaje gdje će se unaprijediti kapaciteti NVO Avlija u oblasti zaštite životne sredine i riješiti ekološki problem u lokalnoj zajednici – divlje deponije na ulazu u park-šimi Brezovačko brdo.

Kao što je svima poznato stanje životne sredine u Crnoj Gori se nije znatno poboljšalo unazad 30-tak godina uprkos tome što je Crna Gora ekološka država, što su se vodile informativne i edukativne kampanje na državnom nivou, i što se broj kontejnera višestruko povećao. Tako da su divlje deponije i dalje jedan od najvećih ekoloških problema u opštini Rožaje, divlje deponije pored korita rijeka, u rijekama, pored izletišta i puteva. Najveći problem je gradska deponija u kanjonu Ibra koja je skoro cijelo vrijeme zapaljena i dim smeta najviše vozačima Ibarske magistrale i mještanima okolnih sela, posebno Besnika.


Smeće kod stadiona

Činjenica je da je smeće svuda od Ulcinja do Rožaja, da se stanje nije značajnije poboljšalo unazad tri decenije, da nema selektivnog odlaganja otpada, da nema primjene kaznenog zakona za zagađivače, da lokalne Komunalne policije ne rade svoj posao, da lokalne vlasti ne rade na iznalaženju rješenja za probleme deponija, odnosno na formiranju regionalnih deponija i izrade rješenja za recikliranje otpada, tako da ovaj pilot projekat treba da pokaže da se problemi u lokalnim zajednicama mogu prevazići brzo i relativno jeftino ako se pronađu i primijene prava rješenja.

Poznato je da se s vremena na vrijeme očiste divlje deponije, smeće odgurne niz stranu ili popune udubljenja a onda se zatrpaju zemljom, ali problem divljih deponija nikada se nije sistematski rješavao u saradnji: NVO – Turistička organizacija – Mjesna zajednica – Komunalno preduzeće  – Komunalna policija – Radio i televizija – Građani. Zbog toga želimo da pokažemo da je moguće postići promjene u našoj lokalnoj zajednici ako se problem pravilno tretira. Takođe je poznato da se u rožajskom naselju Bandžovo brdo, koje je najveća mjesna zajednica u opštini nalazi veliki broj divljih deponija, pored stadiona, niz Karavanski put, pored zaobilaznice, na ulazu u park-šumu pa čak nekoliko divljih deponija ima i pored rijeke Crnja.

Smeće u park-šumi

U prvoj polovini 2019. godine Komunalno preduzeće je dio smeća pored zaobilaznice uklonilo i nedugo zatim nikle su nove divlje deponije na istim lokacijama tako da se problem dodatno usložio jer je sada neophodno izvući smeće rastureno niz crnjsku stranu iz park-šume i ukloniti nove gomile smeća sa proširenje pored zaobilaznice.

Podsjećamo da je od septembra 2019. godine šumski kompleks Brezovačko brdo u opštini Rožaje zaštićen kao park-šuma kojom upravlja Turistička organizacija Rožaje. Na samom ulazu, kao i pored zaobilaznice koja se graniči sa park-šumom, kao što smo spomenuli su brojne divlje deponije koje predstavljaju izazov za našu organizaciju i partnera na projektu Turističku organizaciju Rožaje.

Ideja je da se pokrene kampanja osvješćivanja građana u koju bi se uključili Turistička organizacija, Komunalno preduzeće, Komunalna policija, Radiotelevizija Rožaje, mjesna zajednica Desna obala Ibra 1 – odnosno Bandžovo brdo, osnovna škola ‘’25. maj’’, dvije srednje škole škole i NVO sektor. Plan je da se volonterskim akcijama ukloni smeće, da se djelovi gdje se odlaže smeće poslije čišćenja zagrade i na taj način smo sigurni da bi se u tom dijelu riješio problem. Nažalost u drugim djelovima grada će se i dalje nepropisno odlagati otpad ali bi se riješio problem park-šume i najveće mjesne zajednice i pokazalo da je moguće promijeniti navike građana ako djeluju sve zainteresovane strane.

Smeće pored Karavanskog puta

Sa rješavanjem ovog velikog problema će se ojačati kapaciteti i uticaj NVO jer će se prema lokalnoj Skupštini ići sa predlogom mjera za rješavanje problema divljih deponija. A kako se u neposrednoj blizini, zapravo sa park-šumom graniče etno selo Jela, farme krava i koza i dva pčelinjaka, a desetak kilometara odatle se gradi ski centar Štedim ublažiće se problem divljih deponija koje su prva zamjerka turista, ali će se i uticati na održivi razvoj i klimatske promjene.

U toku je izrada Rješenja održive urbane mobinosti za naselje Bandžovo brdo uz podršku Zajednice opština Crne Gore i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ što uliva nadu da će se u narednom periodu raditi na dodatnom uređenju parka i pješačko-biciklističkih staza te je neophodno riješiti problem odlaganja otpada pored stadiona, pored puteva, staza i zaobilaznice koja se graniči sa park-šumom.

Projektnim aktivnostima projekta ‘’Vratimo se prirodi – za zelenu budućnost’’ planiramo da mapiramo divlje deponije, anketiramo građane o ekološkim problemima i načinu rješavanja istih na teritoriji opštine Rožaje, organizujemo okrugli sto o ekološkim problemima u našoj zajednici, uklonimo divlje deponije u park-šumi Brezovačko brdo, zatim poslije čišćenja smeća zagradimo dio Karavanskog puta ispod zaobilaznice (prema ulazu u park-šumu), pripremimo i publikujemo brošuru o energetskoj efikasnosti, organizujemo dvije edukativne radionice u prirodi, zasadimo listopadne sadnica koja će uticati na svijest građana o potrebi sadnje drveća za ublažavanje klimatskih promjena, naši volonteri će biti nagrađeni sa štednom sijalicom, a proizvešćemo šest radio i jednu TV emisiju koje će takođe uticati na povećanje svijesti ciljne grupe o energetskoj efikasnosti.

Projekat „Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori“ finansira Evropska unija, u okviru IPA programa 2016, a realizuje NVO Green Home. Sadržaj ove emisije isključiva je odgovornost nevladine organizacije Avlija i ni u kojem slučaju se ne može smatrati stavom Evropske unije.About the Author

Freedom Montenegro

Advertisement
 
 

 

Kristina Asanović: Žena može sve, još kad je Romkinja, tada može još više

Za prvi romski portal u Crnoj Gori RomaNet.me novinarka Nevenka Kapičić je razgovarala sa doktorkom Kristinom Asanović, čije riječi će vas inspirisati na humanost, ljubaznost i istrajnost. Kristina je nišlijsko dijete, ...
by Freedom Montenegro
0

 
 

OSCE donirao opremu i za NVO Avlija

”Hvala OSCE Mission to Montenegro na pruženoj podršci u edukaciji o digitalnoj transformaciji omladinskog rada ali i obezbijeđenoj opremi za 19 organizacija u Crnoj Gori. Posebno nam je drago što i u izazovnim vremen...
by Freedom Montenegro
0

 
 

ZELENA PLANETA: Pravilno odlaganje otpada

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u šestu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zel...
by Freedom Montenegro
0

 

 

ZELENA PLANETA: Zagađenje vazduha

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u petu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zelen...
by Freedom Montenegro
0

 
Advertisement
 

ZELENA PLANETA: Energetska efikasnost u građevinarstvu

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u četvrtu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za z...
by Freedom Montenegro
0

 
Advertisement

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Advertisement