Freedom Montenegro
For human rights and freedoms
AdvertisementBosna i Hercegovina

13. Februara 2019.

Bosna i Hercegovina

More articles by »
Written by: Freedom Montenegro

Bosna i Hercegovina (skraćeno BiH) država je u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu. Pretežno je planinska zemlja. Zauzima površinu od 51.209,2 km2. Na sjeveru, zapadu i jugu se graniči sa Hrvatskom, na jugoistoku sa Crnom Gorom, a na istoku sa Srbijom; kod Neuma — dužinom obale od 21,2 km — izlazi na Jadransko more. Glavni grad države je Sarajevo.

Tri najbrojnija naroda su Bošnjaci, Srbi i Hrvati; oni su konstitutivni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Uz konstitutivne narode, Bosna i Hercegovina je zemlja i brojnih nacionalnih manjina poput Roma, Jevreja, Crnogoraca, Slovenaca, Ukrajinaca i drugih zajednica. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, Bosna i Hercegovina ima 3.531.159 stanovnika.

SR Bosna i Hercegovina je bila jedna od šest republika SFR Jugoslavije. Po raspadu Jugoslavije, izbio je rat; završen je 14. decembra 1995. godine, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Višečlani naziv Bosna i Hercegovina potiče od naziva dviju geografskih oblasti (oblast Bosna i oblast Hercegovina), čija su imena preuzeta istovjetno tj. upotrebljena u imenu države neizmjenjena i povezana veznikom i. Počinje se upotrebljavati nakon što je Austrougarska, na osnovu odluka Berlinskog kongresa (1878), anketirala osmanski Bosanski pašaluk (izuzev Novopazarskog sandžaka) i od njega stvorila jedinstveno upravno područje — kondominijum Bosnu i Hercegovinu.

Klima Bosne i Hercegovine većim je dijelom umjerenokontinentalna, sa toplim ljetima i hladnim zimama. U dijelovima u kojima vlada ova klima, najtoplija područja su na sjeveroistoku, dok srednje temperature opadaju prema jugozapadu, idući dolinama rijeka prema srednjem pojasu.

Između ostalog, postoji sedam važnijih rijeka u Bosni i Hercegovini. Te rijeke i još neke od većih rijeka su:

 • Drina — Najduža je rijeka Bosne i Hercegovine, a teče kroz istočni dio zemlje i na mnogim mjestima čini granicu države sa Srbijom. Drina protiče kroz gradove Foču, Goražde, Višegrad i Zvornik.
 • Sava — Najduža je rijeka koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu i čini prirodnu granicu sa Hrvatskom. Na njenim obalama nalaze se mjesta Brčko, Šamac i Gradiška.
 • Bosna — Najduža je domaća rijeka u Bosni, a ulijeva se u Savu na sjeveru. Po njoj je zemlja najvjerovatnije dobila ime.
 • Una — Ova rijeka protiče sjeverozapadnim dijelom Bosne, duž zapadne granice između Hrvatske i BiH. Protiče kroz grad Bihać.
 • Sana — Sana protiče kroz Sanski Most i grad Prijedor, a na sjeveru se ulijeva u Unu.
 • Vrbas — Rijeka teče na sjever kroz središnji dio Bosne i protiče kroz Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Jajce, Banja Luku i Srbac. Na sjeveru se ulijeva u Savu.
 • Neretva — Velika je rijeka u središnjoj Bosni i Hercegovini; teče prvo sjeverno pa onda na jug od Jablanice i sve do ušća u Jadransko more. Na rijeci se nalazi grad Mostar.
 • Ukrina — Ovo je najveća rijeka u sjevernoj Bosni. Protiče kroz Derventu i ulijeva se u Savu, zapadno od Broda.
 • Usora — Najveća je lijeva pritoka Bosne kod Doboja. Protiče kroz Blatnicu i Teslić, a izvire ispod planine Očauš.
 • Spreča — Ovo je desna pritoka Bosne kod Doboja. Izvire kod Šekovića, kod manastira Papraća, a protiče kroz Tuzlu, Lukavac, Gračanicu i Petrovo.
 • Krivaja — Ovo je desna pritoka Bosne. Izvire u Pjenovcu kod Han Pijeska, a ulijeva se kod Zavidovića.

U Bosni i Hercegovini nema velikih prirodnih jezera. Najveće jezero u državi je Buško blato kod Tomislavgrada, a za njim slijede Bilećko jezero, Modračko, Ramsko, Jablaničko i jezero Perućac.

 About the Author

Freedom Montenegro

Advertisement
 
 

 

Kristina Asanović: Žena može sve, još kad je Romkinja, tada može još više

Za prvi romski portal u Crnoj Gori RomaNet.me novinarka Nevenka Kapičić je razgovarala sa doktorkom Kristinom Asanović, čije riječi će vas inspirisati na humanost, ljubaznost i istrajnost. Kristina je nišlijsko dijete, ...
by Freedom Montenegro
0

 
 

OSCE donirao opremu i za NVO Avlija

”Hvala OSCE Mission to Montenegro na pruženoj podršci u edukaciji o digitalnoj transformaciji omladinskog rada ali i obezbijeđenoj opremi za 19 organizacija u Crnoj Gori. Posebno nam je drago što i u izazovnim vremen...
by Freedom Montenegro
0

 
 

ZELENA PLANETA: Pravilno odlaganje otpada

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u šestu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zel...
by Freedom Montenegro
0

 

 

ZELENA PLANETA: Zagađenje vazduha

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u petu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za zelen...
by Freedom Montenegro
0

 
Advertisement
 

ZELENA PLANETA: Energetska efikasnost u građevinarstvu

Poštovani slušaoci radija Slobodna Crna Gora dobar dan i dobrodošli u četvrtu emisiju ‘’ZELENA PLANETA’’ o životnoj sredini koje su dio projektnih aktivnosti šestomjesečnog projekta ”Vratimo se prirodi – za z...
by Freedom Montenegro
0

 
Advertisement

0 Comments


Be the first to comment!


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Advertisement